Събитието “НДК е #soSofia“на фонтан Космос в подлеза на НДК ще

...
Събитието “НДК е #soSofia“на фонтан Космос в подлеза на НДК ще
Коментари Харесай

Историята на НДК оживява този петък в разкази, музика, мултимедия, артистични изпълнения и нови сувенири

Събитието “НДК е #soSofia“на шадраван „ Космос ” в подлеза на НДК ще показа 40-годишната история на двореца посредством гледните точки и изкуството на исторически фигури, знакови персони, представители на разнообразни субкултури и актьори

Ако има едно място, с което всички свързват София, то несъмнено е Националният замък на културата! НДК е епицентърът на града, откъдето стартират и свършват доста градски истории. В чест на Двореца като знак на София и над 40-годишните му истории и принос към културата у нас, на 17 юни вечерта към фонтана в подлеза под централния вход на НДК, ще се съберат значими персони и разнородни актьори, с цел да опишат другите гледни точки към историята на най-монументалната постройка в града.

Забележителният шадраван „Космос“, по-известен като “Топките ” на НДК ще оживее като сцена на събитието с истории от основаването на НДК до наши дни. Поканени за присъединяване със своя роман от първо лице са Георги Йорданов — Първи секретар на Софийския градски комитет на Българска комунистическа партия и индивидът, направил първата копка на НДК; ландш. арх. Валентина Атанасова, архитект на парка на НДК; дизайнерът и част от екипа на НДК през днешния ден Иво Чифлички; един от първите скейтъри в София и част от придвижването All Day NDK Сандо Макс; DJ Giorgio B, резидент в именития клуб Нерон и студентът от School of Architecture, London Богомил Пунчев с дипломна дисертация за вероятното бъдеще на НДК.Те ще ни заведат на странствуване във времето с водещ журналистът Даниел Ненчев, допълнено от осъществявания на великите актьори Трамвай №5, световноизвестният перкусионист Василена Серафимова, Street Quartet, диско сет на DJ Ihou с части на Оркестър София, шоу с кънки от Roller Bounce, улични танци от RiO Crew и четене от Милена Фучеджиева на сцената за истории на Storytel. Богатата стратегия, микс от истории, изкуство и развлечение ще е обогатена и с прожекции на архивни видеа и фрагменти.

Разказът на другите вдъхновяващи персони, оставили своя отпечатък върху НДК, ще ни преведе през историята: какво е имало на това място преди да бъде умислен дворецът, по какъв начин се стига до огромната концепция за основаването на НДК, любопитни обстоятелства и легенди за градежа, интериора и залите на НДК, парка и паметниците в близост, най-култовите събития, оставили отпечатък в ДНК-то на града, и субкултурите, зародили се в близост, като ню уейва на “Кравай ”, графитите в подлеза, скейт, паркур, фрийрън, байк и улични танци. Всеки, който не е участвал на огромното разкриване през 1981 година, ще се се запознае с първия концерт в Зала 1, архитектурното и интериорно благосъстояние на постройката и нейните нововъведения и елементи. Защото за София НДК е не просто постройка, а цяла екосистема, изпълнена с живот и просвета, заведения, ъндърграунд култури, скейт и денс борби – всичко това, което прави НДК същински #soSofia знак през днешния ден.

Специално за мотива излиза и лимитирана серия сувенири на #soSofia, отдадена на знаковите знаци на двореца, които ще могат да бъдат закупени по време на събитието. В платформата разгласява и поредност просветителни публикации и сторита, основани в колаборация с създателя Виктор Топалов от Бохемска София, които описват забавни обстоятелства от цялата история на НДК и за какво през годините това място е било същински оазис на културата и изкуството.

Проектът се осъществя с поддръжката на стратегия „Културно предприемачество в областта на Културното наследство“ на Национален фонд “Култура ” и помощта на нашите правилни другари от НДК, Storytel, Fashion Days, Beefeater и DEVIN.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР